Garmin nüvi 3760T: turisti… profesionisti? [Review]
Daca ai si iPhone si un Garmin nüvi 3760T este bine sa fii atent cand iesi din casa pe care anume l-ai luat dupa tine, pentru ca daca te grabesti este foarte usor sa le confunzi. In termeni de design, navigatorul GPS Garmin nüvi 3760T pare sa fie creatia unei rude foarte apropiate a lui Jonathan Ive, celebrul designer al Apple. Finisajul glossy de un negru intens al display-ului si lateralele argintii mai ca te fac sa fii atent cum il apuci, sa nu ramai fara vreo liniuta, iar similaritatile nu se opresc doar la aspectul exterior. Cand il pornesti, ecranul este blocat exact ca la iPhone (dar si ca la Android, ca sa fim corecti) si va trebui, in loc sa faci slide, sa apesi repede de doua ori pe un buton pentru a-l debloca.
Odata intrat in sistem, devine destul de clar ca este un navigator GPS, dar vei mai descoperi similaritati cu iPhone-ul in modul in care functioneaza accelerometrul, care comuta rapid din format portrait in format lansdcape, dar si in modul de functionare al ecranului tactil de 4,3 inci cu multi-touch, in care poti face zoom in poze sau pe harta cu doua degete, in stilul binecunoscut.
Este aproape imposibil sa nu faci o comparatie intre cele doua gadget-uri, inca de la prima privire. Dar sa nu cumva sa intelegeti ceva gresit. Garmin nüvi 3760T nu este nici pe departe un alt produs care cloneaza iPhone, ci este unul dintre cele mai cool navigatoare GPS de pe piata, care aduce un omagiu designului iconic al Apple, fara a face insa nici un fel de compromis in privinta functionalitatilor de baza, doar pentru a arata bine. Cu o grosime de numai 9 mm si o greutate de 113 g, nüvi 3760 este foarte portabil, si la cum arata ai putea fi tentat sa-l folosesti si in modul pieton, pe care il au si alte navigatoare, dar nu-ti prea vine sa le scoti la vedere in mijlocul drumului.
Chiar daca imprumuta anumite caracteristici de design, ce nu fac decat sa-i sporeasca sarmul, nüvi 3760 este bine ancorat pe nisa sa si isi face treaba admirabil. Si admirabil nu e un adjectiv inclus la intamplare, pentru ca in primele momente de folosire vei admira sistemul de meniuri cu o grafica excelenta si o logica minimalista impecabila, care te ajuta sa ajungi foarte rapid unde vrei si de multe ori chiar si unde nu vrei, dar afli pe parcurs ca se poate.
Vei pleca de la doua optiuni mari si late: „Incotro?” si „Vizualizare harta” si nu este prea greu de intuit ce vei obtine in fiecare caz. La prima optiune ai posibilitatea de a selecta destinatia in functie de adresa, puncte de interes, destinatii gasite recent, destinatii favorite, parcari disponibile in zona de destinatie, orase, intersectii, puncte de interes personalizate (denumite bonusuri) si, nu in ultimul rand, planificarea calatoriilor, deci cam tot ce ai putea avea nevoie la drum. A doua optiune este evidenta: vizualizarea hartii, care ofera o bogatie de detalii despre ce anume se afla in jurul tau. Poti seta destinatii incepand direct de aici si dispozitivul va calcula rute optime atat in regim de sofat, cat si in regim de plimbare, ca simplu pieton, ceea ce sporeste utilitatea dispozitivului, pe care il vei lua dupa tine nu doar pentru ca traim in Romania si nu vrei sa-ti cumperi cine stie cate GPS-uri pe luna. Harta este foarte usor de folosit si o poti roti cum vrei, iar zoom-ul este nu doar simplu, ci si fun. Poti comuta grafica intre 2D si 3D, dar este de preferat sa o lasi pe 3D intrucat variatiile de relief sunt redate foarte bine. Chiar daca te afli undeva la interior si nu poti receptiona satelitii GPS, poti simula trasee, ceea ce iti ofera si o estimare de timp, dar cum nu sunt luate in calcul si conditiile de trafic din Romania, e bine sa consideri aceasta estimare ca fiind una orientativa.
Tot din ecranul principal ai acces la un alt meniu cu „instrumente”, intre care vei gasi setarile aparatului, un vizualizator de poze, ceas cu alarma, calculator, convertor de unitati, ora in lume, planificatorul de calatorii, o excelenta optiune „Unde ma aflu?”, dar si posibilitatea de a seta un mod ecologic, bazat pe profilul vehiculului, care isi propune sa te ajute sa economisesti combustibil, daca ii respecti sfaturile.
In trafic aparatul se comporta foarte bine, iti ofera alerte si indrumari audio, recalculeaza rapid traseul daca alegi „scurtatura scurtaturii” si mai si arata bine pe bord. Daca insa pasagerul din dreapta este navigatorul desemnat si va lua aparatul din suportul pentru parbriz, va costata ca se cam incalzeste in timpul functionarii si temperatura nu-i scade nici daca il fereste de soare. Luminozitatea ecranului este insa foarte buna, chiar si pe soare, iar rezolutia de 480 x 800 este suficienta pentru afisarea cu claritate a tuturor detaliilor.
Garmin nüvi 3760T dispune si de un asa-numit asistent de banda, functie care te ghideaza spre banda adecvata navigarii. De asemenea, include si functie Bluetooth, care permite soferului sa foloseasca telefonul in deplina siguranta in timp ce conduce.
Acumulatorul litiu-ion asigura o autonomie de peste 4 ore de functionare, ceea ce oricum este relevant doar pentru folosirea in regim pietonal. Aparatul de test a rulat fara probleme harta detaliata a Romaniei ROAD 2008. Impreuna cu optiunea cu CD Full pentru ROAD 2008, aparatul costa 2000 RON (cu TVA).
Garmin nüvi 3760T este unul dintre cele mai dezirabile navigatoare GPS pe care le-am vazut pana acum, si chiar daca atractia principala este de natura estetica la inceput, va sfarsi prin a te cuceri mai ales prin modul in care functioneaza. Cu un mix foarte adecvat de functii utile si harti detaliate, nüvi 3760T pare scula perfecta atunci cand iti vine sa sari gardul marii gradini a Ministerului Turismului.
Specificatii Garmin nüvi 3760T:
Ecran: 4.3 inci
Rezolutie: 480 x 800
Dimensiuni: 122 x 75 x 9 mm
Greutate: 113 grame
Bluetooth: da
Autonomie acumulator: peste 4 ore
Card: MicroSD
Pret: 2000 RON